top of page

Når plejer ikke er en god tingNår plejer ikke er en god ting mere

Når livet “larmer” for meget, og vi har travlt, kan vi godt forveksle eller mistolke de signaler, vores krop prøver at fortælle os. Vi har bildt os selv ind, at dette er “normalt”. “Det går nok over igen”, “det er bare fordi jeg har lidt travlt for tiden” - Det er nok bare sådan det er!

Den farlige accept af tingenes tilstand for længe kan gøre, at vi til sidst opfatter dette som normalen og ikke længere får mærket efter, om det vi gør er rigtigt eller forkert, sundt eller usundt osv.

Når en vane i vores liv bliver så inkorporeret, at vores system går på autopilot og ikke længere får stillet spørgsmålstegn ved det, vi gør, har en stor del af os ubevidst accepteret omstændighederne. “Jeg har altid haft migræne”, “vi er sådan nogen der ikke snakker om følelser i min familie”, “vi drikker altid rødvin til maden”, “den skade skal bare gåes væk”, “jeg er dårlig til at gå tidligt i seng”, “jeg har for travlt til nye madvaner, det der broccoli må simpelthen vente”. 

Når vi begynder at tage os selv i mellem linierne at sige “sådan er det bare”, og vi konstant bruger ordene “jeg/vi ER”, bliver vanerne sværere at ændre. Hvis en negativ vane forbliver i dit system for længe, er der en høj risiko for, at den fastholdes hos dig.


Jeg tror på, at alle følelser og tanker skal fortælle og lære os noget. Så når vi ikke lytter efter, negligere kroppens signaler og som et barn stikker fingrene i ørene og råber nanananana i håbet om, at det går væk af sig selv, giver vi i virkeligheden alt ansvar fra os. Nogen kan ignorere signalerne længere end andre, men der vil uundgåeligt være en konsekvens på et tidspunkt.

Signalerne er uendelige, men måske det er det ømme knæ, der vil have dig til at stoppe lidt op. Det kan være du uden at tænke over det, som mange andre, er begyndt at trække vejret mere overfladisk og unødigt stresser kroppen, fremfor de dybere vejrtrækninger der beroliger krop og nervesystem. Nogle oplever kontant afregning i form af en blodprop eller hjerneblødning, der ender i en pludselig sygemelding på jobbet. Måske du er blevet alvorligt forskrækket, fordi du forleden var tæt på at falde i søvn på motorvejen. Tegnene inden er tit kommet snigende som små hemmelige soldater, vi ikke har kunne mærke i kampens hede. Dårlige vaner, usunde overbevisninger, negative indre dialoger, hjertebanken, søvnløshed, stress kan alle være sladrehanke, når kroppen prøver at få vores opmærksomhed og fortælle os at noget i vores liv skal ændres.


Små valg kan virke ubetydelige, men har på den lange bane en markant betydning for slutresultatet og resten af livet. Tænk over hvor mange små ting i løbet af en dag, uge og måned du gør, som ikke tjener et højere formål i forhold til din ideelle fremtid. Bruger du hver dag fem minutter hist og pist på f.eks. negativ dialog, fordømmende medier, ligegyldige ting, dårlige vaner osv., bliver det til mange døgn, du ubevidst har stjålet fra livets timeglas, som kunne være brugt til andet kærligt og konstruktivt i dit liv. 

Hver dag er en ny mulighed for at vende den udfordring, du så småt er ved at acceptere som normalen. Vi stopper aldrig med at lære, og er du gået til højre hele dit liv og det ikke fungerer, er det måske tid til at gå til venstre. Det er helt naturligt, at kroppen føler modstand på alt ny forandring, og når du ønsker at lære den noget nyt. Den finder tryghed i det velkendte, og vores system stræber generelt efter at bibeholde sin status quo.


Når plejer ikke er en god ting mere

Vurder om plejer er god for dig, eller om noget af det du gør trænger til at blive skiftet ud. Lad de gode intentioner vinde og de mere kærlige mål få lov at lede dig til det liv og den hverdag, du ønsker. Instinktivt ved vi nemlig godt, når noget er lidt eller meget off i vores system. Vi skal “blot” prioritere roen til refleksion, så vi kan lytte og være mere handlekraftige på livet. Jeg hepper på dig.


Reflekter over:

  • Hvordan giver du dig selv tid og ro til at mærke efter? Kan du få meditation og mere mindfulness ind i hverdagen?

  • Hvad er det egentlig din krop gerne vil fortælle dig?

  • Hvad er konsekvensen af at ignorere din krop, når den desperat prøver at råbe dig op? 

  • Tænk over hvad der er en vane for dig. Hvilke vil du lægge fra dig og hvilke nye ønsker du fremover?

  • Hvad kan jeg allerede nu mærke, jeg skal have lyttet til?

  • Spørg dig selv hver dag, ved små som store valg. Er dette kærlighed for mig?


AVISKLUMMEN COACHEN · FYENS STIFTSTIDENDE

af Trine Ebsen

Certificeret coach og foredragsholder

Kommende forfatter til bogen "Kvinder der tør".20 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Kommentare


bottom of page